بندر کنگ، علاوه بر جایگاه تجاری، نقش آفرینی قابل توجهی در ثبات ی ایران در حوزه خلیج فارس و موازنه قوا در این منطقه داشته است. شواهد و مستندات تاریخی بیانگر آن است که پس از بیرون کردن پرتغالیها از جزیره هرموز به دست قوای امامقلیخان در دوران شاه عباس صفوی، پرتغالیها همچنان برای بازگشت به جزیره هرمز تلاش میکردند.
پافشاری ایران در عدم دراختیار گذشتن جزیره هرمز به پرتغالیها برای تجارت و پیشنهاد بندر کنگ به جای آن، به دلیل فراهم آوردن امکان استیلای بیشتر نیروی زمینی ایران بر این بخش از سرزمین بوده است، موضوعی که به دلیل جزیره بودن هرمز، نیازمند قوای دریایی پیشرفته جهت مقابله احتمالی با پرتغالیها بوده است.
درعین حال، استراتژی شاه عباس استفاده از رقبای اروپایی در خلیج فارس در مقابل یکدیگر بوده و به همین دلیل، امتیازاتی در بندر کنگ به پرتغالیها در مقابل انگلیسیها و هلندیها داده میشود، همچنان که امتیازاتی به انگلیسیها در بندر گامبرون داده میشود.
در دوران شاه سلطان حسین، منطقه با قدرت گرفتن و سلطه طلبی حاکم مسقط مواجه می شود. باتوجه به عدم حمایت دولتهای انگلیس و هلند، دولتهای ایران و پرتغال مجددا تفاهمی بر اساس منافع مشترک در مقابل عمان امضا میکنند. دلیل نزدیکی ایران و پرتغال به خاطر مخالفتهای شدید پرتغالیها با عمانیها، به خاطر بیرون رانده شدن از سرزمین عمان و شهر مسقط و از طرف دیگر، برهم زدن تعادل قدرت در خلیج فارس به ضرر ایران بهعنوان همپیمان آنها، بوده است. جزئیات و مستندات مرتبط با موارد فوق الذکر، جهت اطلاعات بیشتر با رویکرد تاریخی در بخش مطالعات تاریخی این گزارش ارائه شده است.
با گذشت زمان و در پی حمله عمان به کنگ، کاهش تدریجی اهمیت و قدرت بندر کنگ از یک طرف و نا امن شدن راههای پسکرانه از طرف دیگر به دلیل ورود افغانها، بهتدریج به کاهش مزیت نسبی این بندر برای حضور نیروهای خارجی میانجامد، به طوری که امروزه باتوجه به شاخصهای ذکر شده و عدم استقرار صنایع و زیرساختهای کلیدی در این بندر، از این نظر نقش آفرینی ویژهای برای بندر کنگ نمی توان قایل شد.
جایگاه تاریخی بندر کنگ در موازنه سیاسی و امنیتی حوزه خلیج فارس
بندر ,پرتغالیها ,کنگ ,تاریخی ,فارس ,بوده ,بندر کنگ ,خلیج فارس ,در مقابل ,به دلیل ,از طرف
درباره این سایت